Jältorps fotoblogg

Umgås med motivet.

Vid flera tillfällen har jag fotograferat stadsbiblioteket i Eskilstuna. Byggnaden fascinerar mig, den liksom byter skepnad. Ibland är den motbjudande ful och ibland ser den riktigt tilltalande ut. Väder och ljus påverkar naturligtvis en del. Men framför allt tror jag att det är betraktaren/fotografen som skapar den bild som vill den vill se, just vid det tillfället som motivet betraktas. Alltmer inser jag värdet att stanna kvar en stund, tillbringa tid med motivet. När jag tog de här bilderna gick jag runt en del, satt på en bänk och tittade och funderade. Man umgås med motivet helt enkelt och ser vad det har att erbjuda för bilder. Vid återkommande besöka blir det nästan som en relation och man ställer frågan, vad erbjuder du för bilder den här gången då?

Här tycker jag byggnaden inte alls är till sin fördel. Men bilden är intressant med upprepningen av alla fyrkanter i alla dess former som fyller hela bilden.

 

En annan bildvinkel och med brandtornet i bakgrunden.

Med brandtornet i förgrunden.

Riktigt spännande arkitektur.

Alltid roligt med spegelbilder, inne och ute samtidigt.

 

Inte helt säker om det svarta nedtill ska vara med, provade att beskära men det blev inte bra. Skatorna verkar hittat ett ställe att bygga bo på bakom de utstickande plåtarna.

 

Den här bilden är nog den som jag är mest nöjd med, första gången jag tagit en bild från det här perspektivet på biblioteket.

Nu är bladverken fräscht spröda och som vackrast tycker jag. Huvudmotivet får byta plats och hamna i oskärpa i bakgrunden.

Innan jag begav mig hemåt satte jag mig på en bänk som var ledig från missbrukare och tittade på grabbarna som övade skateboard utanför biblioteket. Där tog jag sista bilden som får avsluta bloggen för den här gången.Postat 2009-04-30 15:35 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Trapphus

 Gamla trapphus är oftast väldigt vackra. Tyvärr är de många gånger bakom låsta portar och lite svåra att komma in i. Tog några bilder i trapphuset i Faktorimuseet, Eskilstuna i lördags. Ingen orgie i glänsande marmor och mässing men väldigt charmigt på det strama och grova viset, som det sig bör i en gammal industribyggnad.

Här blev det ganska svårt ljusförhållanden. Lampljus blandat mad dagsljus, dessutom strålande solsken ute.

 

Använde fast optik 50 1.4 och det blev lite trångt, en del bilder fick jag tryck upp mig mot en vägg och ändå var det svårt att få med det jag ville i bilderna. Till nästa besök ska jag planera lite mer och ta med stativ och flera objektiv. För att undvika de hårda kontrasterna från fönstren så får det bli en mer mulen dag.

Många spännande linjer blandat med fönstrets rundare linjer.

Uppifrån och ned, med kameraremmen runt halsen.

Skuggor och ljus på det slitna golvet.

Väldigt slitna och hala trappsteg, så man får vara försiktig här.

 Överdelen av ett 1000 L Höganäskrus tillsammans med en vacker ljus vägg med härligt ljus på.

Ett av ljusinsläppen i trapphuset. Vackert i sin enkelhet tycker jag.

 Postat 2009-04-26 21:39 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sunk

Jag är ganska bred när det gäller val av motiv i mitt fotograferade. Dras ibland till det sunkiga, fula som man finner allt för ofta i sin omgivning. Områden som jag tidigare gick omvägar för att undvika, just för att de är så deprimerande fula, söker jag numera upp istället.

Här är det sunkit värre, alla taggarna utåt. För mig väcker bilden en del funderingar över vad det är som är så värdefullt bakom den här grinden. Huruvida grinden lycka hålla obehöriga borta känner jag inte till. Däremot kan jag konstatera att skaparen har lyckats skapa en grind som är riktigt ful.

Det kan kanske uppfattas som självplågeri och destruktivt att ägna tid till detta. Men konstigt nog så är det inte så, tvärtom. Jag njuter i fulla drag av det. Det fungerar precis likadant som när man försöker fånga ett vackert motiv så vackert som möjligt, gärna vackrare än det egentligen är. Fast tvärtom. Nu ska motivet framstå så ofördelaktig som det bara är möjligt. Det som annars lämnas utanför bilden på grund av att det inte är vackert vill jag nu kanske istället använda i kompositionen.


Som med alla vackra bilder vill jag även försöka tillföra något extra i bilden om den är ful. I den här bilden fastnade jag för de upprepade cirklarna som bildar en diagonal samt linjer och annat.

 

Ibland övergår det sunkiga, fula till att framstå som vackert.Postat 2009-04-22 20:00 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Om mitt fotograferande.

Mitt fotograferande sker mestadels i den stad jag bor, Eskilstuna. Det innebär att jag trampar runt en hel del under vissa perioder. Ibland känns det som jag trampat sönder varenda gata och vrå och att det rimligen inte borde finnas några nya motiv att fästa på bildsensorn. Naturligtvis inte alltid, men förvånansvärt ofta så får man några bilder med sig hem, motiv som jag tittat på många gånger och även fotat många gånger tidigare. Ibland blir resultatet sämre, ibland bättre och någon gång får jag den där bilden som blir riktigt bra. Även den bilden inser man att det går att få bättre, eller också vill man ha den med andra ljusförhållanden eller vad det nu kan vara som man vill ändra på.

Intill där jag bor, allt för intill, befinner sig den här plåtkolossen. Ful som stryk, ändå hindrar det mig inte att fortsätta ta nya bilder på den i olika ljusförhållanden och olika vinklar.

Även om jag tycker att det är viktigt att utvecklas och ständigt bli en bättre fotograf så måste man nog inse att den där bilden som de flesta som fotograferar drömmer om att ta, bilden som sticker ut över mängden inte kommer att bli tagen så många gånger. Men jag fortsättar att sträva efter att den ska bli till under det där magiska ljudet från slutaren någon gång. Under tiden fortsätter jag att glädja mig åt de bilder som blir hyfsade.

Många raderar alla misslyckade bilder, inte jag. Jag har nästan alla bilder kvar sedan jag började fotografera digitalt 2002 och det händer att jag bläddrar igenom en del mappar. Istället för att bli deprimerad övar alla dåliga bilder så kan de faktiskt göra nytta på så vis att man kan konstatera att man åstadkommer fler bilder med kvalitet nu. De fyller dessutom en funktion som dokumentära bilder, minnen och annat.Postat 2009-04-20 19:48 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera