Jältorps fotoblogg

Har varit svårt att få skärpan där jag vill med mitt senaste objektiv

I våras köpte jag ett Sigma 17-70/2,8-4,0 DC Macro OS HS för att ersätta kitobjektivet. Allt för ofta tyckte jag att skärpan inte hamnade där den borde hamna, försökte vara noggrannare vid fokusering men problemet kvarstod. Idag undersökte jag objektivet närmare. Laddade hem en guide om hur man gör för att kontrollera hur objektivet fokuserar som dessutom innehöll ett testblad som jag skrev ut. Använde stativ och en dagsljuslampa och såg till att objektivet hade en vinkel på 45 grader i förhållande till testbladet.

Det visade sig att det frontfokuserar en hel del. Använde mig av f/4 och brännvidd 63 mm

 


Provade även kitobjektivet Canon EF-S 18-55/3,5-5,6 IS och det visade sig fokusera riktigt bra. Har dessutom aldrig upplevt att det fokuserar fel. Använde bländare f/5.6 och 55 mm

 


Sedan provade jag att ställa upp fyra batterier i en liten diagonal och nu visade sig det verkligen hur illa objektivet fokuserar. Den röda pricken anger var jag placerade skärpan. Skärpan hamnade på batteriet bredvid...Inte undra på att jag upplevt problem med skärpan.

 


Nu ska man kanske inte jämföra fast objektiv och en zoom men gjorde det i alla fall. Provade mitt Canon EF 50mm f/1.4 USM och det blev mycket bra resultat Använde bländare f/4. Det lägger fokus lite längre fram men det ställer inte till några problem, nästan en fördel tror jag. Förstår att många förordar fasta objektiv när man vill ha maximal skärpa i bilderna.

 


Testade även med bländare f/6.2 och nu blev det riktigt skarpt. Nästan så att man funderar på att börja med fasta objektiv.

Nu är det här kanske ingen professionell test men jag tror den är tillräcklig för att begära åtgärd via reklamation/garanti. Faktisk förvånad att ett objektiv som fokuserar så pass mycket fel får lämna fabriken men det kanske är vanligare än vad man tror.

Ha det gott och hoppas att ni inte har problem med felfokuserande objektiv.

 

  Postat 2010-07-28 00:07 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Inatt kom det in en liten norsk liten kattunge hos oss.

Det är vår blivande avelshane, en Devon Rex kille på 14 veckor som vi nu söker fodervärd åt. En väldigt tuff liten kille som inte hade några problem att bemöta våra övriga fem katter. Dock lite sur på vår yngsta katt som bara ville lika med Clintan som han heter. Clintan var mest intresserad att kolla runt och se vad han hamnat någonstans, men redan efter någon timme så ville han sova med oss.

Idag blev det naturligtvis dags för fotografering och här är några av bilderna.

Våra kattet har förståss en hemsida:
www.rexcat.sePostat 2010-07-26 20:34 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fotogruppen Mixat, vernissage

Trotsade årets varmaste dag och åkte till Galleri Westerqvarn utanför Strömsholm. Precis som förra året var det en trevlig utställning som gruppen Mixat visade upp. Gruppen består av Birgitta Ekstedt, Rolf Waltersson, Birgitta Hedlund samt Åsa Hejneman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För er som har möjlighet rekommenderar jag ett besök på Galleri Westerqvarn, härlig mix med bilder i en trevlig miljö.

 

 Postat 2010-07-03 19:30 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera