Jältorps fotoblogg

Hade hoppats på ett folktomt Eskilstuna.

Gav mig ut i blåst och kyla igår i hopp om att det skulle vara ett ganska folktomt centrum i Eskilstuna. Men det var mer folk ute än vad trodde så mina planer på att fånga staden utan mänsklig närvaro blev inte som jag tänkt mig. Mindre folk än vanligt var det dock och några bilder blev det, med och utan människor.

 


Ett torg fullt med kebab, nja. Däremot blåste det förbi en del skräp.

 


Ställde mig under tak en stund och skyddade mig mot blåsten samtidigt som jag hoppades det skulle bli folktomt. Alltid dök det upp någon och då kunde man lika gärna försöka planera in dem i bilden

 


Biografen verkade öppen idag.

 


Snart dag för Eskilstuna revyn att sätta färg på tillvaron för dem som vill.

 


En plats jag ofta stannar till på, inte riktigt nöjd den här gången heller så det blir att stanna till fler gånger.

 


Ställer mig under tak igen för att slippa blåsten och kylan. Tycker det blev bra drag i linjerna här.

 

Här fastnade jag för upprepningen av cirklar.

 

Tack för titten.Postat 2010-12-26 16:03 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kallt ute och fotosugen.

Ny kamera gör förstås att man blir extra sugen på att ta sig ut och ta lite bilder men 20 minusgrader gör att man helst håller sig inne. Jag och NE löste det genom att ta oss till Eskilstuna Stadsmuseum och be dem låsa upp några dörrar till numera stängda delar.


Vi börjar med att ta en fika på Café Turbinen. Vi konstaterar att vi bägge är mycket nöjda med Canon eos 7D.

 


Utställningen ”Mellan Sjöarna” är nu avlägsnad ur de här lokalerna och det var kul att få möjlighet att ta bilder där innan det blir något annat av den delen av fastigheten.

 


Kul att få dokumentera, så här kommer det nog inte att se ut här i framtiden.

 

 

Ett fantastiskt vackert trapphus med fint ljus.

 

 


Solen orkar inte släpa sig upp riktigt och ger ett härlig guldfärgat ljus från fönstret bakom mig.

 

Avslutar med två bilder från trapphuset.

 

Tack för titten.Postat 2010-12-22 21:17 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Från ljus till mörker, från mörker till ljus.

Inte många timmar det är ljust nu, gick därför ut kl 13 för att prova min nya kamera Canon 7D. Att det mörknade snart nog gjorde inte så mycket då jag fick tillfälle att testa kameran under sämre ljusförhållanden.


Järnvägsbron och gång- och cykelbron över Eskilstunaån.

 


Torghandel med julprylar. Riktigt skönt ute, runt 0-strecket men en av torghandlarna frös och försökte värma upp torget med en liten kupévärmare avsedd för bil…

 


Räknar inte med att bli en bättre fotograf bara för att jag bytt från 450D till 7D, men möjligheterna till att ta bilder under sämre ljusförhållanden ökar betydligt.

 


Rothoffsparken är den mest använda parken i Eskilstuna. Även om det inte är så mycket folk där vintertid så är det lite folk som rör sig där nu när turistinformationen och Café Kaka håller till där.

 

Börjar närma mig Eskilstuna Stadsmuseum som nu mera även består av en skola. Och så förstås Café Turbinen där vi har fotofika och utställningen ”Då & Nu”. Bilder från 50- och 60-talet tillsammans med nytagna bilder tagna av några av deltagarna på fotofika.

Att kunna skruva upp ISO till 1600 och kosta på sig f/9 och 1/100 s underlättar mycket för ett bättre resultat.

 


Samma vy som tidigare i en kvadrat och sv/v.

 


Går in på Munktellområdet men vänder och går mot centrum igen. Eftersom det snöar lite så har jag kameran nedpackad i ryggsäcken, inte så lämpligt vid gatufoto men vid den här typen av motiv är det ganska nyttigt att stanna till vid motivet och ställa några frågor till sig själv innan man trycker på avtryckaren. Jag stod en stund och tittade och funderade för mig själv om det överhuvudtaget var värt att ta fram kameran. Försökte föreställa mig olika kompositioner utan att titta genom sökaren och tillslut blev den här bilden till. En metod jag ska försöka fortsätta tillämpa, bra för hårddisken och förhoppningsvis bra för träna ögat.

 


Går in på Biblioteket och bläddrar en stund i en fototidning. När jag kommer ut igen har klockan blivit tre och det är ganska mörkt. Härligt att kunna skruva upp till ISO 4000.

 


Passerar Smörparken, belysningen där inspirerar mig att återkomma. Fick några bild idéer som jag ska försöka göra något av.

 

Tittar ner i ån och ser någon konstig form av vinterfiske, en kundvagn har fastnat på kroken. Även om det påverkar bildkvalitén och man får bearbeta bilden en del så är det härligt att kunna använda ISO 6400.

Tack för titten.Postat 2010-12-17 23:09 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Förbanna inte mörkret, gå ut med kameran och fånga det ljus du hittar istället.

Förmodligen lättare sagt än gjort, det är svårt att hålla igång fotograferandet nu vintertid. Men igår kväll på väg till Café Turbinen plockade jag fram min lilla kamera, LX3:an. Brukar aldrig använda högre ISO än 200 på den här kameran men använde ISO 400 för att se hur mycket brus den ger. Resultatet blev över förväntan. Handhållet och långa exponeringar 1/10 – 1/40s och f/2 fungerade hyfsat tack vare bildstabilisatorn. Använder RAW och kunde förbättra bilderna en del.

 


Tack vare snön så sprids ljuset ganska bra även där det inte finn så många ljuskällor. 1/40 och f/2.

 


Fler ljuskällor och ingen snö. 1/20 s och f/2.

 


Julstämning i Gallerian. 1/20 s och f/2.8. Den här blev riktig bra tycker jag. Exponering på 1/20 s räcker inte förståss inte till för att frysa rörelser på folk som rör sig.

 


Nästan snöfritt på gågatan, kanske därför konstgjorda snöbollar i skyltfönstret.

 


Mindre med ljuskällor och 1/15 s och bländare f/2.  Det behövs lite mer ljus än såhär för att det ska bli någorlunda bra.

 


1/15 s och f/3.2. Blev riktigt skarp trots den långa slutartiden. Bländare f/3.2 bidrar nog en hel del med skärpan också.

 


Även om det inte blev några speciella bilder den här gången så fick jag inspiration att ge mig ut igen i mörkret med kameran och försöka fånga hur Eskilstuna är belyst.  Men det får bli med systemkameran så jag kan gå upp ISO 800. Släpa påstativ är ett alternativ som jag är lite för lat för.

 

Funderar på att ge mig en belöning för att jag slutat röka, en Canon 7D som kan hantera mycket högre ISO-tal än in nuvarande 450D. Det är jag väl värd ;-) Men å andra sidan, det går även att ta kvällsbilder med en LX3:a.

Tack för titten.
/JannePostat 2010-12-10 17:12 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Vernissage, Då & Nu på stadsmuseet i Eskilstuna.

Deltagarna som brukar träffas på Fotofika i Kafé Turbinen, Eskilstuna stadsmuseum hade vernissage i lördags. Vi har använt bilder från Modellverkstaden från 1950- och 1960-talet som vi utgick ifrån när nya bilder togs.

Börjar med några bilder från hängningen. Att få upp bilderna på väggarna var mycket mer jobb än vad jag kunde föreställa mig, men efter mycket mätande, plockande och spikande så fick vi upp bilderna till slut.

 

 

Det har varit en hel del med arbete att välja ut bilder och för att sedan ta nya bilder, så det var mycket roligt att se besökarna titta och peka samt diskutera bilderna . Utställningen uppskattades av många besökare.

Det här är den andra utställningen som deltagarna på Fotofika haft på Stadsmuseet. 2009 hade vi den första som just hette 2009, vi får se vad det blir nästa gång.

Tack för titten.
/JannePostat 2010-12-06 19:34 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa